image/svg+xml

Locatie 1 - Geldersetoren

Verhaal

Locatie 1 - Geldersetoren

Plaatje bij verhaal: locatie-1.jpg

Op deze tekening is de Geldersetoren te zien met een kanon op de wal. De Geldersetoren stond tussen de huidige Eekwal en Potgietersingel. Gerard ter Borchs standpunt  – bij het maken van de tekening   –  was de Eekwal.

De met gras begroeide Eekwal lag destijds tussen de middeleeuwse gracht aan de binnenkant van de stadsmuur, en de nieuwe singelgracht buiten de vesting. Over de singelgracht voor de vroegere Geldersetoren ligt nu de Nieuwe Havenbrug. Bovenop deze toren stond een koepeltorentje. Hieronder voerde een wenteltrap naar het platte dak achter de kantelen. Blijkbaar liet het onderhoud op dat moment te wensen over, want achter de kantelen is er veel onkruid te zien. Helemaal links op de tekening passeren een vrouw en kind de houten brug om de oude stadsgracht over te steken. Op de voorgrond kijken we op de rug van een mannetje dat in de richting van de toren kijkt. Heeft Ter Borch zichzelf hier misschien weergegeven?

 

Dit verhaal maakt deel uit van de wandelroute 'Door het oog van Ter Borch'.

Trefwoorden:Gerard ter Borch, Door het oog van Ter Borch, Stadswandeling, Wandelroute
Periode:1617-1681
Locatie:Zwolle
Thema's:Locaties wandelroute 'Door het oog van Ter Borch'

Reacties

Het valt mij op dat het Rijksmuseum er vanuit gaat dat dit de Pelsertoren is. https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-T-1888-A-1797-57(R) Hoe is uw beoordeling tot stand gekomen?
Algemeen door anoniem op 27 Dec 2017 om 16:53:08

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.