Geplaatst door:

Lezing: Eindelijk de IJssel! 200 jaar Willemsvaart

op 10 mei
10 mei 2019 - 19:30

Op 24 augustus 1819 werd de Willemsvaart, vernoemd naar Koning Willem I, officieel geopend. Zwolle kreeg daarmee haar lang gewenste rechtstreekse verbinding met de IJssel. Zompen, praamschuiten, kofjes en beurtschepen namen bezit van het water. Al snel bleek de Willemsvaart te smal en werden allerlei aanpassingen gedaan. De vaart heeft dienst gedaan tot het in 1964 door de opening van het Zwolle-IJsselkanaal zijn oorspronkelijke functie verloor.

Tegenwoordig is de Willemsvaart een belangrijke cultuurhistorische ader in de stad. De toegangspoort tot de IJssel, het complex Katerveersluizen, is aangelegd in een schans. Het is daarmee een unieke combinatie van een waterbouwkundig werk en een vestingwerk. Tijdens deze avond nemen we je mee in de mooie historie van de Willemsvaart.

Meld je aan voor deze lezing via de website van Waanders In de Broeren.

Muziek: Janpieter Boudens en Erik Raayman
Organisatie: Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle en Zwolse Historische Vereniging

Praktische info
Locatie: Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3